نشاسته حفاری یکی از انواع نشاسته اصلاح شده است که با انجام پاره ای از فرایندهای فیزیکی و شیمیایی بر نشاسته خام به دست می آید. انجام تغییرات و اصلاحات مذکور سبب تغییر ساختار مولکولی نشاسته خام شده، بطوریکه محصول نهایی، قابلیت استفاده در فرمولاسیون گل حفاری را به دست می آورد.
به گزارش ربات کشاورز به نقل از ایسنا، دکتر تهمینه کیانی، عضو هیات علمی گروه بیوتکنولوژی صنعتی پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی جهاد دانشگاهی در ارتباط با تدوین دانش فنی «تولید نشاسته حفاری به روش حلالی» که با تلاش محققان این پژوهشکده با ثبت اختراعی با عنوان «فرآیند جایگزین مکمل برای تولید نشاسته حفاری LV مطابق استاندارد API” به پایان رسید، اظهار داشت: نشاسته حفاری یکی از انواع نشاسته اصلاح شده است که با انجام پاره ای از فرایندهای فیزیکی و شیمیایی بر نشاسته خام به دست می آید. انجام تغییرات و اصلاحات مذکور باعث تغییر ساختار مولکولی نشاسته خام شده، به صورتی که محصول نهایی قابلیت استفاده در فرمولاسیون گل حفاری را به دست می آورد.
وی با متذکر شدن اینکه مجموعه تغییرات و اصلاحات مورد نظر، طی روندی با عنوان روش حلالی مورد پیاده سازی قرار گرفته است، اضافه کرد: روش به کاررفته در این اختراع که منجر به تولید نشاسته حفاری شده است، بر اساس انجام اصلاحات و تغییرات ساختاری ماده اولیه در مجاورت حلال شکل گرفته که ضمن دارا بودن مزایای متعدد، قابلیت لازم برای تولید انواع نشاسته های اصلاح شده با خواص مختلف را داراست.
عضو هیات علمی گروه بیوتکنولوژی صنعتی پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی جهاددانشگاهی در مورد کاربرد این محصول برای صنایع نفت و گاز، اظهار نمود: یکی از ترکیبات کلیدی مورد نیاز در عملیات حفاری، گل حفاری است. گل حفاری از اجزای مختلفی تشکیل شده است که نشاسته حفاری یکی از مهم ترین آن هاست که بعد از اختلاط با سایر اجزاء، برای شرایط مختلف حفاری مورداستفاده قرار می گیرد.
دکتر کیانی با بیان اینکه نشاسته حفاری به علت قابلیت جذب و حفظ آب، باعث کاهش افت صافاب در سیال حفاری می شود، افزود: با عنایت به استقرار چاه های نفت و گاز در مناطق مختلف که از نظر زمین شناسی دارای خصوصیت های متفاوتی هستند، لازم است که گل حفاری و نشاسته مورد استفاده طوری ساخته شود که پاسخگوی نیاز عملیات حفاری در متطقه مورد نظر باشد؛ ازاین رو نشاسته حفاری جهت استفاده در مناطق عملیاتی مختلف با خواص و استانداردهای متفاوتی تهیه می شود.
عضو هیات علمی گروه بیوتکنولوژی صنعتی پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی جهاددانشگاهی خاطرنشان کرد: این طرح تحقیقاتی با همکاری عباس جعفری جید (عضو هیات علمی و مدیر گروه پژوهشی بیوتکنولوژی صنعتی) و عباس علی نژاد انجام گرفته است. برای انجام این طرح تحقیقاتی تا دستیابی به دانش فنی و ثبت اختراع از تحقیقات اولیه و کتابخانه ای تا مرحله عملیاتی که خود شامل مقیاس آزمایشگاهی و پایلوت بوده است، مدت زمان ۲۰ ماه صرف شده است.
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی، دکتر کیانی تاکید کرد: تجاری سازی این پروژه از ابتدا و موازی با انجام پروژه، با شناخت مشتری و منظور کردن استانداردها و معیارهای موجود جهت ارزیابی محصول مورد توجه قرارگرفته است. بعد از تولید نمونه در مقیاس آزمایشگاهی و آنالیز آن توسط آزمایشگاه مرجع (آزمایشگاه مهندسی نفت پژوهشگاه صنعت نفت)، افزایش مقیاس برای نمونه انجام شد. این ارزیابی بر مبنای استانداردهای مورد استفاده در بازار صورت گرفته است. در گام بعد، بعد از اعلام نیاز از سوی مشتری، تولید در مقیاس نیمه صنعتی انجام می شود.