اثربخشی روغن سیاه دانه خوراکی بر آرتروز زانو

ربات کشاورز: آخرین یافته های پژوهشگران پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی نشان می دهد، مکمل روغن سیاه دانه بصورت خوراکی سبب کاهش درد در بیماران مبتلا به آرتروز زانو می شود.

به گزارش ربات کشاورز به نقل از ایسنا، دکتر حسن فلاح حسینی، عضو هیات علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی و مسؤول اجرای این طر ح پژوهشی عنوان کرد: آرتروز شایع ترین بیماری مزمن ناتوان کننده و تحلیل برنده مفاصل است که با درد و تخریب غضروف مفاصل مشخص می شود.

وی در ادامه اضافه کرد: این بیماری معمول ترین شکل آرتریت بوده و غالبا افراد سالمند را تحت تاثیر قرار می دهد و در مراحل پیشرفته، واکنش التهابی در غشای سینوویال غضروف بروز می کند.

وی اظهار نمود: این بیماری منجر به درد شدید، تورم، تغییرشکل و اختلال درحرکت مفاصل می شود و درمان آن شامل کنترل درد برای بهبود عملکرد و کیفیت زندگی، تلفیقی از مداخلات غیر دارویی، عوامل دارویی یا در صورت عدم بهبودی، جراحی است.

فلاح حسینی بیان کرد: آمارها حاکی از آنست که شیوع این بیماری درکشورهای غربی در افراد ۶۴-۴۵ ساله ۳۰ درصد و در افراد مسن تر از ۶۵ سال ۶۸ درصد ذکر شده است و گزارشات سازمان جهانی بهداشت (WHO) نیز شیوع بالای آنرا تایید می کند.

این عضو هیات علمی اظهار داشت: درد و ناتوانی حاصل از آرتروز، عوارض اجتماعی، اقتصادی و هزینه های بالای درمانی و شیوع بالای آن در افراد سالمند سبب توجه پژوهشگران پژوهشکده گیاهان دارویی به تحقیق بیشتر در مورد جنبه های درمانی آن بوده است.

به گفته این پژوهشگر، استفاده از ترکیبات ضد التهاب نظیر روغن سیاه دانه احیانا بتواند در کاهش درد و التهاب آرتروز موثر باشد.

فلاح حسینی اشاره کرد: گزارشات حاکی از آنست که ترکیبات دانه این گیاه قادر می باشد عوامل التهاب زا نظیر پروستاگلاندین ها، فاکتور نکروز تومور آلفا (TNF-α) و اینترلوکین۱(IL-۱) را مهار کند و همین طور گزارش شده است که روغن سیاه دانه تولید NO و PGE۲ را در غضروف های استئوآرتریتی در مدل حیوانی کاهش داده است.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، وی اشاره کرد: باتوجه به اهمیت پزشکی آرتروز و عوارض و ناتوانی ناشی از آن و گزارش های متفاوتی که در حوزه فراوانی و عوامل خطرناک آن وجود دارد و با توجه به اینکه مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی برای کاهش التهاب در این بیماران می تواند عوارضی را به همراه داشته باشد، این مطالعه با هدف بررسی اثر مکمل روغن سیاه دانه بصورت خوراکی بر بهبود درد در بیماران مبتلا به آرتروز زانو طراحی و انجام شد و نتایج بررسی نشان داد که مصرف خوراکی روغن سیاه دانه، بدون عوارض جانبی، درد و سفتی مفصل و فعالیت بدنی بیماران مبتلا به آرتروز زانو را کاهش داده است.

منبع: