مسافری از چین چگونه ماهی قرمز کوچولو به محیط زیست صدمه می زند؟

به گزارش ربات کشاورز، جشن باستانی نوروز با آئین و سنت های مختلف و پرارزش همراه می باشد که بعضیشان در گذر زمان، به علل متفاوت، به جهت تغییر در بستر تاریخ یا تغییر سبک زندگی با صدمه های زیست محیطی همراه شده است.

به گزارش ربات کشاورز به نقل از ایسنا ماهی قرمز یکی از اجزای اصلی سفره هفت سین تلقی و بعد از پایان تعطیلات نوروزی اغلب در رودخانه ها و دریاچه ها رها می شود اما این اقدام می تواند تبعات زیست محیطی جدی به همراه داشته باشد.

میلاد خسروی – محقق گونه های غیربومی آبزی و کارشناس ارشد بیوسیستماتیک جانوری – قبل تر به ایسنا اظهار داشته بود: «ماهی قرمز گونه ای غیربومی است که در صورت ورود به محیط های آبی طبیعی می تواند بسیار خطرناک باشد، چونکه با دیگر ماهیان بومی کشور وارد رقابت تغذیه ای می شود و قادر به ایجاد جمعیت های بزرگ و پایداری است که بر گونه های باارزش بومی کشور غالب می شوند.»

گونه غیر بومی به شکلی گفته می شود که بصورت عمدی و یا تصادفی به سبب کارهای انسانی به خارج از محدوده پراکندگی طبیعی خود وارد می شود، در صورتیکه اینگونه ها بتوانند خودرا با شرایط محیطی جدید سازگار کنند، جمعیت­ های پایداری را می سازند.

این در حالیست که گسترش گونه های مهاجم، از مشکلات مهم جهانی و یکی از پنج عامل اصلی نابودی تنوع زیستی محسوب می شود. کشورهای درحال توسعه دریافت کننده اصلی اینگونه های مهاجم هستند. برمبنای آخرین برآوردها، هزینه تهاجم زیستی از سال ۱۹۷۰ تاکنون، در هر دهه حدود ۴۰۰ درصد بالا رفته است و گونه های بیگانه مهاجم هر ساله بالاتر از ۴۲۰ میلیارد دلار به جهان هزینه تحمیل می کنند.

از نماد خوش یمنی تا تهدید اکوسیستم های آبی

ماهی قرمز بومی کشور چین است که قادر به تحمل طیف وسیع دما، شوری و آلودگی آب است. به این علت می تواند شرایط متفاوت محیط جدیدی که وارد آن می­ شود را تحمل و خودرا با آن سازگار کند.

از جمله نتایج زیان بار حضور ماهی قرمزها در محیط های طبیعی می توان به افزایش آلودگی و تیرگی آب به سبب تغذیه از گیاهان و مواد آلی موجود در بستر آب و از بین بردن گیاهان آبزی که برای ماهیان بومی دیگر به عنوان آشیانه و محل تخم ریزی استفاده می شود، اشاره نمود.

رقابت تغذیه ای ماهی قرمز با سایر گونه­ های بومی، کمک به رشد بی رویه جلبک، هدر دادن اسپرم کپورماهیان بومی، کاهش رفتار تولید مثلی برخی دوزیستان بومی در حضور اینگونه و انتقال بیماری به ماهیان دیگر همچون دیگر آثار مخرب زیست محیطی ماهی قرمز است.

البته ماهی قرمز تنها گونه جانوری نیست که هرساله با نزدیک شدن به نوروز و فصل بهار که فصل رویش و زایش است، خرید و فروش می شود. ماهی فایتر (جنگجوی سیامی)، و گونه هایی مانند لاکپشت گوش قرمز و انواع دیگر لاک ­پشت، سمندر لرستانی، مارهای آبی و… هم از دیگر گونه های غیربومی است که در آستانه نوروز خرید و فروش می شوند.

تاکید کارشناسان و فعالان محیط زیست اغلب بر پرهیز از خرید ماهی قرمز و سایر گونه های جانوری است چونکه تنها راه ممانعت از ورود آنها آن به زیستگاه های طبیعی شمرده می شود. با اینحال در صورت خرید، حتما باید اینگونه ها را در وضعیت مناسب نگهداری کرد. به عنوان مثال در صورت خرید، ماهی قرمز را در آکواریوم های خانگی با شرایط مناسب نگهداری و از رهاسازی آن در طبیعت خودداری کرد.

به نظر می رسد که بااینکه آگاهی بخشی و آموزش از نتایج رهاسازی ماهی قرمز در طبیعت، باعث کاهش تقاضا و خرید آن شده اما افزایش آگاهی عمومی در رابطه با تأثیرات منفی بازهم لازم است و می تواند باعث تغییری گسترده تر شود.

منبع: