
به گزارش ربات کشاورز به نقل از خبر آنلاین، در ایام اخیر مناظره جنجالی بین رئیس اتحادیه گاوداران و دبیر انجمن واردکنندگان فرآورده های دامی درباره ی افزایش قیمت گوشت در شبکه های اجتماعی به سرعت وایرال شد و توجه کاربران را جلب کرد. دبیر انجمن فرآورده های دامی دلیل گرانی گوشت را افزایش قیمت گوساله زنده از ۱۹۰ به ۳۶۰ هزار تومان از طرف اتحادیه گاوداران می داند، در صورتیکه این اتحادیه گرانی نهاده های دامی را عامل اصلی بالا رفتن قیمت اعلام می کند. حالا قیمت گوشت در بازار از کیلویی یک میلیون تومان عبور کرده است.
در همین رابطه، منصور پوریان، رئیس شورای تأمین دام کشور، در توضیح شرایط فعلی بازار و ریشه های افزایش قیمت، مجموعه ای از عوامل را مؤثر می داند و تاکید می کند نباید تنها یک متغیر را علت گرانی گوشت دانست.
بگفته او، کاهش مصرف به دنبال نگرانی ناشی از اعلام تب برفکی یکی از اولین اتفاقاتی بود که بازار را گرفتار رکود کرد.
پوریان می گوید مردم «حداقل موقتاً» از خرید گوشت فاصله گرفتند و همین کاهش مصرف، تعادل طبیعی بازار را بر هم زد. اما این عامل به تنهایی نمی تواند توجیه کننده گرانی باشد؛ چونکه هم زمان مجموعه ای از عوامل ساختاری، اثرات بیشتری بر بازار گذاشته اند.
پوریان توضیح می دهد که در سالهای قبل، بازار گوشت با حضور «گوشت های منجمد پشتیبان» تنظیم می شد؛ محصولاتی که شرکت پشتیبانی امور دام با قیمت های مناسب وارد و عرضه می کرد و همین اقدام، ترمز افزایش قیمت گوشت گرم را می کشید. اما از زمانی که واردات گوشت از ارز نیمایی و ترجیحی جدا و به سوی ارز مبادله ای و آزاد حرکت کرد، قیمت گوشت وارداتی یکباره افزوده شد و دیگر نتوانست نقش کالای تنظیم کننده را ایفا کند. او یادآور می شود که همین چند ماه پیش، گوشت برزیلی منجمد با قیمت حدود ۴۰۰ هزار تومان در اختیار مصرف کننده قرار می گرفت، اما حالا به محدوده ۶۵۰ تا ۷۰۰ هزار تومان رسیده است؛ رقمی که برای بخش بزرگی از جامعه قابل پرداخت نیست.
رئیس شورای تأمین دام کشور تاکید می کند که در بازار فعلی، تنها گوشت گران نشده و «اثرگذاری قیمتی» بین گروههای کالایی مختلف، به صورت دومینوار خودرا نشان داده است. با وجود افزایش واردات و موجودی بالاتر گوشت نسبت به ماه های گذشته، بازار بازهم به تعادل نرسیده است. او می گوید گوشت گرم گوساله در بازار میادین عمدتا با منشأ پاکستانی حدود ۷۹۰ هزار تومان عرضه می شود و برخی اقلام هم بالاتر رفته اند.
پوریان در بخش دیگری از گفت و گو به شایعه افزایش شدید قیمت دام زنده واکنش نشان می دهد؛ ادعایی که در ایام اخیر از طرف برخی تشکل ها مطرح شده و گفته اند جهش قیمت گوساله از ۱۹۰ هزار تومان به حدود ۳۶۰ هزار تومان، عامل اصلی گرانی گوشت است.
او این ادعا را «غیر دقیق» می داند و توضیح می دهد که قیمت ۱۹۰ هزار تومانی زمانی ثبت گردید که دامدار نهاده دولتی داشت و خوراک با ارز ترجیحی وارد می شد. در ماه های اخیر، نهاده ها کمیاب شد و دامداران مجبور بودند نهاده ای را که قبلاً ۱۳ هزار تومان می خریدند، تا ۲۳ و ۲۵ هزار تومان از بازار آزاد تهیه کنند. همین جهش در هزینه خوراک، قیمت تمام شده دام زنده را بطور طبیعی بالا برد؛ هرچند رقم ۳۶۰ هزار تومان هم بگفته او بیشتر مربوط به خریدهای مدت دار است و قیمت نقدی گوساله حالا حدود ۳۳۵ تا ۳۴۰ هزار تومان است.
او با اشاره به اختلاف قیمت میان گوشت های وارداتی هم می گوید قیمت خرید گوشت های برزیلی و هندی از مبدأ مشخص است و آنچه حالا در بازار رخ می دهد، با این نرخها هماهنگی ندارد. گوشت برزیلی با ارزش حدود ۶۱۰ تومان و گوشت هندی با قیمت های ۴۰۰ هزار تومانی وارد می شود، اما در بازار مصرف، هر دو گروه بسیار بالاتر فروخته می شوند. پوریان اعتقاد دارد این فاصله قیمتی باید مورد بررسی قرار گیرد؛ چونکه تولیدکننده داخلی «بیش از این ظرفیت تحمل فشار هزینه ای را ندارد» و امروز بیشترین صدمه را دیده است.
پوریان سپس به موضوع «کمبود نهاده، رانت و تخلفات احتمالی در توزیع خوراک دام» اشاره می کند؛ مسائلی که طبق برخی گزارش ها رقم هایی تا ۸ هزار میلیارد تومان را شامل می شود. او می گوید پیگیری این مورد در اختیار دستگاه های مرتبط می باشد اما یادآور می شود که در گذشته راهکارهای موفقی برای تنظیم بازار و تأمین نهاده وجود داشت؛ روشهایی که بگفته وی در یک سال قبل کنار گذاشته شد و همین مسئله، زمینه ساز نابسامانی ها شد. او تاکید می کند زمانی بازار به تعادل نزدیک بود که واردات بموقع، تأمین کافی نهاده و عرضه گسترده گوشت های تنظیمی وجود داشت؛ مباحثی که انگیزه تولید را بالا می برد و به کاهش قیمت محصول غائی کمک می کرد.
پوریان در آخر یادآور می شود که در دولت قبل، حجم واردات گوشت و نهاده بسیار بالاتر بود و قیمت گوشت های وارداتی از برزیلی گرفته تا هندی به مراتب کمتر از امروز عرضه می شد.
بگفته او، «تجربه های موفق گذشته کنار گذاشته شد» و همین مسئله سبب شده است که امروز هم مصرف کننده تحت فشار قرار گیرد و هم تولیدکننده.
بطور خلاصه، اما از زمانیکه واردات گوشت از ارز نیمایی و ترجیحی جدا و به طرف ارز مبادله ای و آزاد حرکت کرد، قیمت گوشت وارداتی یکباره اضافه گردید و دیگر نتوانست نقش کالای تنظیم کننده را ایفا کند. او یادآور می شود که همین چند ماه پیش، گوشت برزیلی منجمد با قیمت حدود ۴۰۰ هزار تومان در اختیار مصرف کننده قرار می گرفت، ولی اکنون به محدوده ۶۵۰ تا ۷۰۰ هزار تومان رسیده است؛ رقمی که برای بخش بزرگی از جامعه قابل پرداخت نیست. رییس شورای تامین دام کشور تأکید می کند که در بازار فعلی، تنها گوشت گران نشده و اثرگذاری قیمتی بین گروه های کالایی مختلف، بصورت دومینوار خودرا نشان داده است.
منبع: agrobot.ir