در یک شرکت دانش بنیان محقق شد؛ تولید بیومکمل غذایی بر پایه میکروجلبک

به گزارش ربات کشاورز یک شرکت دانش بنیان توانست بیومکمل غذایی بر پایه میکروجلبک را با استفاده از جلبکها به تولید برساند که برای سالمندان مناسب می باشد.
مهدی دیلم صالحی، مدیر عامل صندوق پشتیبانی از سرمایه گذاری زیست فناوری در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: با عنایت به شرایط اقلیمی کشور و بحران های کم آبی و خشکسالی پیش رو، یافتن چاره ای که بتواند در آینده نیازهای غذایی و دارویی ما را از دریا و از آب های شور تأمین کند یکی از اولویت های راهبردی در برنامه های ملی و بالادستی توسعه ای کشور در حوزه فناوری های زیستی است. وی ادامه داد: صنایع حوزه ریز جلبک ها با دارا بودن شرایط اقلیمی خاص و کاربردهای متنوع همچون مکمل های غذایی انسانی، رنگدانه های خوراکی، غذای آبزیان، لوازم آرایشی و بهداشتی اهمیت زیادی پیدا کرده است. وی افزود: این جلبک ها بعنوان یک منبع غذایی برای کلیه آبزیان و سایر جانوران هم مفید بوده و از اهمیت خاصی برخوردار می باشند. با عنایت به نیاز بازار این محصول تابحال وارداتی بوده است اما تحریم ها و چالش هایش ما را بر آن داشت تا در این عرصه سرمایه گذاری نماییم. دیلم صالحی اظهار داشت: البته فرایند کاشت، برداشت و تولید محصول از این جلبک به دانش فنی خاصی نیاز دارد که یک شرکت دانش بنیان توانسته به آن برسد. بر مبنای اولویت گذاری ستاد زیست فناوری کشور برای توسعه محصولات دریایی با همراهی صندوق نوآوری و شکوفایی به عرصه تولید محصول از جلبک وارد شدیم. مدیر عامل صندوق پشتیبانی از سرمایه گذاری زیست فناوری در مورد میزان سرمایه گذاری و سهامداری در این طرح هم اظهار داشت: مصوبه این طرح ۴.۴ میلیارد تومان بوده است که از این میزان ۳.۵ میلیارد تومان را صندوق نوآوری و شکوفایی در ازای ۶۰ درصد از سهام و ۹۰۰ میلیون دیگر را صندوق پشتیبانی از سرمایه گذاری زیست فناوری در ازای ۱۵ درصد از سهام تأمین کرده است و باقی سهام در اختیار تیم فناور خواهد بود. در ادامه الهه پورفخرایی، مدیرعامل این شرکت دانش بنیان تولید کننده بیومکمل غذایی بر پایه میکروجلبک و مجری این پروژه به خبرنگار مهر اظهار داشت: جلبک های «اسپیرولینا» و «کلرلا» حاوی انواع ویتامین ها بخصوص ویتامین های گروه B – C – A – E و انواع مواد معدنی، سرشار از بتاکاروتن، غنی از کربوهیدرات و حاوی انواع اسید آمینه های ضروری هستند. وی بابیان این که این جلبک سرشار از امگا۳ است، اظهار داشت: در این شرکت مکملی را بر مبنای زیست فناوری و بر پایه میکروجلبک تولید کردیم که به علت دارا بودن کلسیم و ویتامین های مورد نیاز بدن در دوران پیری مکمل مناسبی برای سالمندان خواهد بود و سرشار از پروتئین است. پورفخرایی با اشاره به اینکه این محصول برای رژیم غذایی بسیار مناسب می باشد، اظهار داشت: اسپیرولینا جلبک سبز آبی میکروسکوپی و یکی از مقوی ترین غذاهای سبز شناخته شده در جهان است. این گیاه به صورت معلق در آب رشد می کند و بنابراین احتیاج به ساختن دیواره سلولی ندارد چون که این دیواره به میزان زیادی دسترسی به مواد مغذی داخل سلول را محدود می کند. این گیاه با بیشتر از ۷۳ درصد پروتئین حاوی بیشترین پروتئین گیاهی است. مدیر این شرکت دانش بنیان تصریح کرد: آمینو اسیدهای موجود در اسپیرولینا مشابه تخم مرغ بوده و کیفیت آن به وسیله سازمان غذا و کشاورزی آمریکا تأیید شده است. لینولئیک اسید، ویتامین و سولفولیپیدها همچون موادی هستند که در این گیاه وجود دارند. همینطور این اسپیرولینا منبع خوبی از بتاکارتن، کاروتنوئیدها، ویتامین ها و عناصر کمیاب است. وی افزود: اسپیرولینا حاوی میزان قابل توجهی کلروفیل، کارتنوئیدها، دیگر پیگمان های گیاهی و رنگدانه ها است که در گیاهان سبز یافت می شوند. میزان چربی و کربوهیدرات این گیاه کم و کلسترول ندارد. مجری این طرح در مورد ظرفیت پیشبینی شده و میزان تقاضای بازار به این مکمل غذایی اظهار داشت: هم اکنون سالانه ۳۰۰ هزار بسته قرص مکمل غذایی بر پایه میکروجلبک وارد کشور می شود که ما در صدد هستیم که با تولید سالانه ۷۴ هزار بسته قرص تا ۵ سال آینده ۳۰ درصد از سهم بازار این محصول را در اختیار بگیریم. پورفخرایی خاطرنشان کرد: شرکت ما با انتخاب گونه مناسب از بین گونه های بومی شمال کشور و ثبت آن در بانک ژنی جهانی، موفق به تولید نمونه آزمایشگاهی در مقیاس ۱۳ لیتری شده است. وی به چالش های تولید انبوه این محصول هم اشاره نمود و اظهار داشت: انتخاب سویه مناسب، سازگار کردن فرایندها با شرایط اقلیمی محل اجرای طرح و رفع آلودگی با سایر جلبک ها و هم برداشت و فراوری محصول بگونه ای که از کیفیت محصول کاسته نشود از چالش های تولید انبوه این محصول است. همینطور کل فرآیند تولید و دستیابی به محیط کشت مناسب در صورتی می تواند انجام و وارد بازار شود که روش تولید آن اقتصادی بوده و بتواند با رقبای خارجی وارد رقابت شود. این فعال فناور اظهار داشت: اسپیرولینا و کلرلا به علت دارا بودن کلسیم و ویتامین های مورد نیاز بدن در دوران پیری مکمل مناسبی برای سالمندان خواهد بود. تولید این محصول در داخل کشور علاوه بر کمک به اقتصاد کشور می تواند منجر به توسعه فناوری های ریزجلبک در کشور، استفاده از ظرفیت های آب های شور، تولید و فروش پودر مکمل های غذایی و کسب بخشی از سهم بازار داخلی و واردات و در نهایت صادرات محصول و ورود به بازارهای رقابت جهانی شود. به نقل از ایشان، تولید صنعتی مکمل های غذایی اسپیرولینا و کلرلا با ظرفیت سالانه ۳۵۵۰ کیلوگرم در این پروژه هدف گذاری شده است. پورفخرایی اضافه کرد: سرمایه مورد نیاز این طرح ۴.۴ میلیارد تومان است که ۳.۵ میلیارد تومان آنرا صندوق نوآوری و شکوفایی و ۹۰۰ میلیون دیگر را صندوق پشتیبانی از سرمایه گذاری زیست فناوری تأمین کرده است.