سرپرست معاونت پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی: باید محیط مناسب برای کسب وکار دانش آموختگان و نخبگان طراحی شود

به گزارش ربات کشاورز، خوزستان سرپرست معاونت پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی اظهار داشت: در بدنه اقتصاد، محیط مناسبی برای کسب و کار دانش آموختگان و نخبگان طراحی نکرده ایم در حالیکه اگر کارهای ما درست باشد، باید دسترسی آزاد به بازار کار اتفاق بیفتد و همه کسب و کارها بتوانند بر مبنای روابط اقتصادی بازار کار پیدا کنند و نه ارتباطات دیگر.

دکتر یعقوب فتح الهی در آیین تکریم و معارفه رئیس پیشین و سرپرست جدید جهاد دانشگاهی خوزستان که امروز (۲۰ دی ماه) در موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان برگزار شد، اظهار نمود: در جامعه ما گذاره هایی در جریان است که معمولاً در محافل در رابطه با آن صحبت می شود و دغدغه است. برای ما از گذشته مطرح کرده اند که علم بهتر است یا ثروت که این مورد یک گذاره است. به تازگی هم گفته می شود که علم را به ثروت تبدیل نماییم غافل از این که علم، خود برترین ثروت است و این دیدگاه اسلام است.

به گزارش ربات کشاورز به نقل از ایسنا، وی ادامه داد: دانشگاه، نمادی از نهاد علم و فناوری است. نسبت دانشگاه و صنعت را در یک دوره مطرح کردیم و الان هم مطرح می نماییم و نسبت دانشگاه به اقتصاد و دانشگاه نسبت به جامعه را هم مطرح کردیم و منظور از جامعه، مردم و فرهنگ و اقتصاد است.

سرپرست معاونت پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی اظهار داشت: اگر بخواهیم دانشگاه در جامعه اثرگذار باشد باید چه کار کنیم؟ در همه مراکز علمی و حتی نشست های مردمی مطرح است که دانشگاه چکار می کند و چرا در زندگی دیده نمی شود؟ اگر سیر تاریخی کارکرد دانشگاه ها را ببینیم انتظار مردم از دانشگاه، تربیت نیروی انسانی و تأمین سرمایه نیروی انسانی بوده است اما با عنایت به سیر تاریخی نسل های مختلف دانشگاهی در بسترهای اجتماعی و اقتصادی، این انتظار که دانشگاه بتواند اشکال زندگی مردم را تحت تأثیر قرار دهد و مشاغل را ایجاد و اقتصاد را پویا کند، وجود دارد و این موضوع، امروز یک مطالبه عمومی است.

فتح الهی افزود: ما باید چکار نماییم که این انتظار عملیاتی شود؟ البته جهاد دانشگاهی کارهایی انجام داده است. ازاین رو دانشگاه عامل پیشرفت اقتصادی می باشد و باید سرمایه های دیگری هم به جامعه عرضه کند، نه تنها سرمایه انسانی که دانش آموختگان هستند و از نظر بینش، دانش و خلاقیت کار انجام می دهد.

وی ضمن اشاره به این که پیشرفت احتیاج به سرمایه اجتماعی دارد، بیان نمود: صرفاً حضور فرد دانش آموخته نمی تواند این را محقق کند. وقتی از سرمایه دانشی پیشرفت صحبت می شود، منظور دانش دانش آموختگان نیست. سرمایه دیگری که دانشگاه باید عرضه نماید سرمایه فناوری، نوآوری و کارآفرینی است.

سرپرست معاونت پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی تصریح کرد: پنج سرمایه از نهادهای علمی و تکنولوژی امروز مطالبه می شود و این پنج سرمایه در کنار هم می تواند تبدیل به ثروت شود. در اقتصاد چه باید رخ دهد که سرمایه، ثروت شود؟ آناتومی و معماری و برآیندهای اقتصادی ایران را ببینید؛ آیا قدرت جذب این سرمایه ها را دارد؟ آیا می تواند در درون خود با این سرمایه ها بعنوان ورودی اقتصاد و خروجی دانشگاه، تبدیل به ثروت شود. خروجی باید ثروت شود. آیا آناتومی اقتصاد و قوانین حاکم بر بدنه اقتصادی ایران می تواند این ورودی ها را تبدیل به ثروت کند تا بتوانیم تعالی و سعادت ملی را رقم بزنیم و جامعه متعالی و عزتمند داشته باشیم؟

فتح الهی اضافه کرد: در چه بخش هایی از جامعه می توانیم این سعادتمندی و تعالی را ببینیم؟ کجای زندگی مردم باید تغییر کند؟ ایمنی و امنیت فراگیر باید شکل گیرد؛ در نهایت سرمایه ها را باید در زندگی مردم ببینیم و در زندگی مردم ایمنی و امنیت به صورت فراگیر ایجاد شود. اما در کنار آن، باید آزادی و حریت فردی و اجتماعی هم وجود داشته باشد؛ این جریان برای جامعه بسیار مفید می باشد.

وی اظهار داشت: سلامت مردم باید از این جریان متاثر شود. سلامت باید در چند حوزه محقق شود و بتوانیم سلامت حراستی، جسمی، روحی، معنوی و اجتماعی را محقق نماییم. فرهیختگی و فرزانگی هم باید در جامعه فراگیر شود و قابل اندازه گیری و دیده شدن باشد.

سرپرست معاونت پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی بیان نمود: حکمرانی خوب و محیط طبیعی پاک و حفظ آن، باید مدنظر قرار گیرند. محیط سرمایه گذاری ما باید برنامه محور باشد و باید بتوانیم محیط مناسبی برای کسب و کار افراد نخبه و خبره طراحی کنیم؛ این مهم ترین مشکل ما است.

وی اضافه کرد: ما انبوه دانش آموختگان را داریم که محیط کار مناسبی برای آنها نداریم. در بدنه اقتصاد، محیط مناسبی برای کسب و کار دانش آموختگان و نخبگان طراحی نکرده ایم در حالیکه اگر کارهای ما درست باشد، باید دسترسی آزاد به بازار کار اتفاق بیفتد و همه کسب و کارها بتوانند بر مبنای روابط اقتصادی بازار کار پیدا کنند و نه ارتباطات دیگر.

فتح الهی افزود: ما باید بهترین کیفیت زندگی مردم را رقم بزنیم و این سرمایه ها در فرآیندهای اقتصادی به ثروت تبدیل گردد. باید کیفیت زندگی مردم تامین گردد، نه در حدی که برای زنده ماندن امرار معاش کنند بلکه کیفیت اقتصادی باید در وضع مطلوب قرار گیرد. همه اینها قابل سنجش و اندازه گیری است و جهاد دانشگاهی هم ظرفیت هایی برای اندازه گیری این مسائل دارد.

وی تصریح کرد: اگر امروز جهاد دانشگاهی بعنوان یک نهاد علم و فناوری مطرح است که ساخته و پرداخته نظام جمهوری اسلامی و برخاسته از متن انقلاب است، انتظار داریم که برای این سرمایه ها کار اساسی انجام دهد و خود مغلوب جریان دانشگاهی غیرانتفاعی و… نشود و کار بزرگی برای کشور انجام دهد. در بستر اقتصادی و اجتماعی ایران چه اتفاقی باید بیفتد که این پنج سرمایه بتواند حرکت نماید اما حرکت نمی کند و جزئی است.

سرپرست معاونت پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی در انتها با اشاره به اینکه در ایران باید تجدید بنای اقتصادی صورت گیرد، اظهار داشت: تجدید بنای دانشگاهی پس از انقلاب، برای آغاز کار نسل دانشگاه های آموزشی و پژوهشی انجام شد و الان هم در جریان است اما تجدید بنای اقتصادی هنوز رخ نداده است. در گام دوم انقلاب به جهت اینکه کارکرد دانشگاه را به زندگی مردم ببریم، احتیاج به تجدید بنای اقتصادی داریم و به این منظور، همه با تمام توان باید کاری نماییم.

منبع: